23 °C
23°C
Bewolkt
 

Op strooptocht

 

Datum dagboek: 10-02-2015

Land Verenigde Staten

Ouders hebben een belangrijke rol in het leven van hun kinderen. Er zijn vele lessen die ouders hun kinderen moeten leren. Dat geldt voor mensen maar even zo goed geldt dit voor het dierenrijk. Het moederdier geeft het voorbeeld en de nakomelingen volgen dat.
Eén van dieren die je hier in Florida veel in het "wild" ziet, zijn de wasbeertjes. Vanuit onze campingplaats slaan we ze geregeld gade. Deze beestjes leren snel en hebben hun gedrag aangepast aan de aanwezigheid van mensen. Ze hebben hun jachtgebied enigszins verlegd van de ondoordringbare dichte bossen en struiken naar de campings. Een camping is voor hen eigenlijk niet eens meer een jachtgebied maar is een soort van supermarkt geworden.
Vanuit onze luie campingstoel bestuderen we de opvoeding door moeder-wasbeer van haar, in dit geval, 3-tal kleine kinder-wasbeertjes.
Zodra één van onze camping-buren de autosleutels omdraait om met de auto op pad te gaan, is dit reden voor de familie wasbeer om met gezwinde spoed naar de desbetreffende campingplek te lopen. De totale familie is binnen de kortste keren aanwezig. Immers, geen auto geen mensen. Bij aankomst op de plek stel je natuurlijk eerst even zeker dat er echt geen mensen zijn achtergebleven. Dat zou de pret kunnen verstoren.
Moeder voorop als voorbeeld, de drie kleintjes volgen. Bij sein-veilig inspecteer je als eerste de picknicktafel op overgebleven restjes voedsel.

Wasbeer

Bij sein-veilig inspecteer je als eerste de picknicktafel.


Als dit opgepeuzeld is, is de volgende gang naar de barbecue.

Wasbeer

Als dit opgepeuzeld is, is de volgende gang naar de barbecue.


Op deze afdeling van de supermarkt blijven namelijk nogal eens stukjes vlees, vis, marshmallows of groentes achter al dan niet verpakt in aluminiumfolie. De aluminiumfolie is geen showstopper. Uitpakken uit de folie is een kwestie van handigheid. Dat moet je wel even leren. Kijk maar naar moeder dan weet je hoe het moet. Voor de op te voeden wasbeertjes blijkt dit toch nog wel lastig. Maar ze kunnen troost vinden in het feit dat ook mensen vaak ruzie met verpakkingen hebben; gewoon even goed oefenen.

Wasbeer

Uitpakken uit de folie is een kwestie van handigheid.


Dit was het makkelijke deel.
Het volgende deel van de opvoeding betreft de tent. Auto’s en campers zijn onneembare vestingen maar tenten wil nog wel eens lukken. Daar kan ook veel eten liggen. Kijk kinders, eerst controleren we alle ritssluitingen en kleine openingen of je er in kan. Lukt dat dan is de kans groot dat daar veel lekkers verstopt ligt. Genoeg voor iedereen.

Wasbeer

Kijk kinders, eerst controleren we alle ritssluitingen.


Mochten, na al dit lekkers, de buikjes nog niet vol zijn dan is er nog de laatste ultieme optie. Dat is de hoofdprijs, dat is snoepen voor gevorderden, het walhalla voor wasbeertjes, Sjakie in de chocoladefabriek!
Deze snoepwinkel is de VUILCONTAINER!!
Maar de campingbeheerders zijn ook niet voor één gat te vangen. Ze weten dat vuilcontainers voor wasbeertjes zijn als stroop voor vliegen. De beheerders doen hun uiterste best om de containers wasbeer-bestendig te maken. Er zijn hoge hekken en muren geplaatst en de deksels van de containers worden verzwaard. De doorsnee wasbeer lacht zich echter het apezuur. Moeder doet het weer even voor. Je klimt gewoon tegen het hekwerk op en duwt met wat kracht de deksel open en floep, je bent binnen. De kinders moeten wel wat groter zijn en weer heel veel oefenen om dit trucje ook te kunnen. Maar de beloning is groot. Daar is heel veel lekkers.
Er is echter wel een keerzijde; Je moet geen tijd verliezen en in korte tijd zoveel als mogelijk naar binnen werken. Het is slechts een kwestie van tijd voordat de eerstvolgende campinggast zijn vuil in de container deponeert en wordt geconfronteerd met een onverstoorbare wasbeer op strooptocht in de container. Eenmaal ontdekt, heb je nog een paar minuten. Dan komt de gealarmeerde wasbeer-vang-ranger met een stok en een lus om je er weer uit te vissen.
Hoe je weer uit de container komt, hoef je gelukkig dus niet te leren. Dat gaat vanzelf. Daar is die ranger voor.


Dit dagboekverslag bestaat niet. Klik op de index knop voor een overzicht van dagboekverslagen.

Click for EnglishClick for English